Hoe sluit ik een frequentieregelaar aan (kabels, afscherming)? arrow_right Globaal dient de Control Techniques frequentieregelaar minimaal als volgt te worden aangesloten:
Voeding
- Voedingskabel, 2- of 3-aderig en aarde. Voedingskabel zo veel mogelijk gescheiden van gevoelige bedrading en apparatuur
Motor
- Motorkabel (afgeschermd, scherm aangesloten aan regelaar- en motorzijde), 3-aderig en aarde. Motorkabel zo veel mogelijk gescheiden van gevoelige bedrading en apparatuur
Stuurstroom
- Analoge signalen (afgeschermd, scherm aangesloten bij de bron van het signaal). Gescheiden van voedings- en motorkabel
- Digitale signalen
Optioneel kan het volgende ook worden aangesloten op de Control Techniques frequentieregelaar:
Remweerstand
- Kabel (afgeschermd en bij voorkeur getwist), 2-aderig. Zo veel mogelijk gescheiden van gevoelige bedrading en apparatuur
- Clixon, 2-aderig
Optiemodules
- Er kunnen diverse optiemodules voor veldbussen, feedback, PLC en I/O worden geplaatst, ieder met bijbehorende bekabeling
Raadpleeg de handleiding(en) voor detailinformatie over het aansluiten van een frequentieregelaar, of gebruik de Diagnostic Tool:
Diagnostic Tool is een eenvoudig te gebruiken App met storingsinformatie en mogelijke oplossingen. In de App zijn ook alle aansluitschema's voor hoofd- en stuurstroom opgenomen.
Wanneer gebruik je een remweerstand? arrow_right Als een regelaar/motor combinatie in regeneratief bedrijf komt, zal er een remweerstand moeten worden geplaatst om te voorkomen dat de regelaar in storing valt. Denk aan bijvoorbeeld de volgende applicaties:
- Een (brand)ventilator (met een grote massatraagheid) moet snel worden gestopt of van draairichting wijzigen
- Het sluiten van een brug
- Het vieren van een kraan
- Dynamische (servo)applicaties met korte acceleratie- en deceleratietijden
- Mengers met oscillerende belasting
Wat is het verschil tussen Normal en Heavy Duty? arrow_right Sommige regelaars worden gespecificeerd in Heavy Duty (HD) en Normal Duty (ND) vermogen/stroom, bijvoorbeeld:
Type: C200-064-00470
Vermogen: 22/30 kW (HD/ND)
Stroom: 47/63 A (HD/ND)
Aanloopstroom: 150/110 % (HD/ND)
De juiste selectie hangt af van de toepassing:
In Heavy Duty is de beschikbare overbelasting (in open loop) 150% maar de maximale nominale motorstroom is lager, in het voorbeeld 47 A. Specifiek voor toepassingen met hoog aanloop- of losbreekkoppel en werktuigen met een grote massa.
In Normal Duty is de beschikbare overbelasting 110%, maar ligt de maximale nominale motorstroom hoger, in het voorbeeld 63 A. Specifiek voor toepassingen zonder dynamische belasting, zoals centrifugaalpompen en ventilatoren, die in het onderste frequentiegebied weinig koppel vragen.
Wat is RFC-A? arrow_right Waar vind ik programmeer voorbeelden? arrow_right Op de productpagina van de betreffende regelaar staat onder downloads een sectie 'Application Notes' met uitgewerkte voorbeelden.
Hoe sluit ik een thermistor / motor PTC aan? arrow_right Commander C200-C300 en Unidrive M400
Programmeer #00.034 (zie de Nederlandse handleiding voor de mogelijkheden) en sluit de thermistor aan tussen klem 1 en klem 14.
Unidrive M600-M701
Programmeer #00.021 (zie de Nederlandse handleiding voor de mogelijkheden) en sluit de thermistor aan tussen klem 8 en klem 11.
Unidrive M702
De Unidrive M702 beschikt niet over een thermistor / PTC ingang.
HVAC Drive H300
De HVAC Drive H300 beschikt over 2 thermistor / PTC ingangen.
Programmeer #00.025 (zie de handleiding voor de mogelijkheden) en sluit de thermistor aan tussen klem 5 en klem 9.
Programmeer #00.027 (zie de handleiding voor de mogelijkheden) en sluit de thermistor aan tussen klem 6 en klem 9.
Pump Drive F600
De Pump Drive F600 beschikt over 2 thermistor / PTC ingangen.
Programmeer #07.007 (zie de handleiding voor de mogelijkheden) en sluit de thermistor aan tussen klem 5 en klem 9.
Programmeer #07.027 (zie de handleiding voor de mogelijkheden) en sluit de thermistor aan tussen klem 6 en klem 9.
Elevator Drive E300
Programmeer #F52 (zie de handleiding voor de mogelijkheden) en sluit de thermistor aan tussen klem 8 en klem 11.
Powerdrive F300
De Powerdrive F300 beschikt over 2 thermistor / PTC ingangen.
Programmeer #00.019 (zie de handleiding voor de mogelijkheden) en sluit de thermistor aan tussen klem 5 en klem 9.
Programmeer #00.021 (zie de handleiding voor de mogelijkheden) en sluit de thermistor aan tussen klem 6 en klem 9.
Unidrive M100-M101
De Unidrive M100-M101 beschikt niet over een thermistor / PTC ingang.
Unidrive M200-M201 en M300
Programmeer #00.034 (zie de Nederlandse handleiding voor de mogelijkheden) en sluit de thermistor aan tussen klem 1 en klem 14.
Commander SK
Programmeer #34 (zie de Nederlandse handleiding voor de mogelijkheden) en sluit de thermistor aan tussen klem T1 en klem B7. Let op: standaard analoge ingang verschuift van T4 naar T2.
Unidrive SP en Affinity
Programmeer #0.21 (zie de Nederlandse handleiding voor de mogelijkheden) en sluit de thermistor aan tussen klem 8 en klem 11.
Hoe stel ik remlogica in? arrow_right Het instellen en aansluiten van de remlogica staat uitgebreid omschreven in de Nederlandse handleiding, in hoofdstuk 12.
Wat heb ik nodig voor PC communicatie? arrow_right De regelaar geeft een trip aan; wat nu? arrow_right Achterhaal een mogelijke oorzaak in de handleiding of gebruik de diagnose App:
Diagnostic Tool
Diagnostic Tool is een eenvoudig te gebruiken App met storingsinformatie en mogelijke oplossingen. In de App zijn ook alle aansluitschema's voor hoofd- en stuurstroom opgenomen.
De regelaar blijft in 'ih', 'inh' of 'Inhibit' staan; hoe los ik dat op? arrow_right Als de regelaar in 'ih', 'inh' of 'Inhibit' staat, wil dat zeggen dat het vrijgave contact of de Safe Torque Off (STO) contact(en) nog moet(en) worden gemaakt (met 24 VDC). Raadpleeg de handleiding voor de bijbehorende klemmen.
De regelaar blijft in 'rd', 'rdY' of 'Ready' staan; hoe los ik dat op? arrow_right Dit betekent dat de regelaar wel is vrijgegeven met het vrijgave contact of de Safe Torque Off (STO) contact(en), maar om daadwerkelijk te starten moet ook een start rechtsom of start linksom worden gemaakt. Raadpleeg de handleiding voor de bijbehorende klemmen.
Indien zowel een start rechtsom als een start linksom wordt gemaakt zal dit ook resulteren in 'rd', 'rdY' of 'Ready'.
De Unidrive M600-M702 of Elevator Drive E300 blijft in 'Stop' staan; hoe los ik dat op? arrow_right De regelaar staat in RFC mode (servo) en is wel vrijgegeven met het Safe Torque Off (STO) contact, maar om daadwerkelijk te starten moet ook een start worden gemaakt. Indien zowel een start rechtsom als een start linksom wordt gemaakt zal dit ook resulteren in 'Stop'.
Hoe komt het dat mijn aardlekschakelaar aanspreekt? arrow_right Het gebruik van aardlekschakelaars in combinatie met een frequentieregelaar heeft niet de voorkeur. Het interne filter van de regelaar veroorzaakt een aardlek waarop de aardlekschakelaar reageert. Deze lekstroom is proportioneel met de voedingsspanning en frequentie en staat vemeld in de handleiding.
Het interne filter kan worden uitgeschakeld waarmee de lekstroom sterk worden gereduceerd.
ATTENTIE ! Deze handelingen mogen uitsluitend in spanningsloze toestand plaatsvinden.
Het nadeel van het verwijderen van het EMC filter is de verhoogde EMC en kans op stroringen. Met verwijderd intern filter kan er optioneel een extern 'Low Leakage' filter worden geplaatst om dit tegen te gaan.
Daarnaast moet het juiste type aardlekschakelaar worden toegepast. Er zijn 3 types aardlekschakelaars:
- AC: nooit te gebruiken bij frequentieregelaars
- A: alleen te gebruiken bij 1 fase regelaars
- B: moet gebruikt worden bij 3 fasen regelaars
De regelaar geeft een rS of Resistance storing aan; hoe komt dit? arrow_right De regelaar heeft een statorweerstandsmeting uitgevoerd maar dit is niet gelukt. Wellicht is er geen motor of veel kleinere motor aangesloten, is er een magneetschakelaar geplaatst of zijn er meerdere motoren aangesloten.
Stel # 5.014 in op Fd / Fixed, de regelaar zal dan geen meting uitvoeren.