Nidec Netherlands B.V.

Control Techniques bestaat 50 jaar: evolutie in de aandrijftechniek

22-08-2023

Een terugblik op meer dan 50 jaar frequentieregelaars.

De industriële revolutie in vogelvlucht

Nieuwe uitvindingen en de ontwikkeling van de stoommachine geven het startsein voor veel grote veranderingen. Zo werd uiteindelijk de massaproductie van goederen in fabrieken mogelijk.

Na de acceptatie van de assemblagelijn in de industriële productie volgde de introductie van gemechaniseerde transportbanden, dit verhoogde de mogelijkheden van de lopende band. De lopende band maakte massaproductie van goederen mogelijk in een veel sneller tempo dan met traditionele productiemethoden.

Van stoom naar elektriciteit

De industrialisatie van de 18e en 19e eeuw werd aangedreven door stoom, maar de vooruitgang in de 20e eeuw hing af van de efficiëntere en beter beheersbare kracht van elektriciteit. Elektriciteit is schoon, efficiënt, gemakkelijk te vervoeren, krachtig en kan in een oogwenk worden in- en uitgeschakeld. De ontwikkeling van elektromotoren breidde de mogelijkheden van industriële automatisering enorm uit, waardoor machines werden aangedreven die efficiënter werkten dan door stoom aangedreven machines.

Het volledige potentieel van elektromotoren in de automatisering kwam pas goed tot zijn recht met de uitvinding van de frequentieregelaar in de jaren vijftig. Frequentieregelaars regelen de snelheid en het koppel (de beschikbare torsiekracht) van elektromotoren, wat een nauwkeurige regeling van de bewegingen van machines en andere geautomatiseerde systemen mogelijk maakt, essentieel voor complexe processen en de behandeling van delicate materialen.

Aandrijvingen vormden de ontbrekende schakel om meer geavanceerde processen te automatiseren door die nauwkeurige controle over de snelheid en het koppel van motoren. Ze maken ook aanzienlijke energiebesparingen mogelijk door de snelheid van motoren aan te passen om alleen de vereiste belasting te leveren wanneer dat nodig is, en verbeteren de systeembetrouwbaarheid en verlengen de levensduur van apparatuur door slijtage te verminderen.

Aandrijvingen werden goedkoper, betrouwbaarder en krachtiger

Moderne frequentieregelaars hebben geavanceerde reken- en communicatiecapaciteit, waardoor volledige integratie in complexe autonome productiesystemen met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) mogelijk is. AI-algoritmen worden gebruikt om gegevens te analyseren, voorspellingen te doen en in realtime over de te nemen acties te beslissen. Hierdoor kunnen machines onafhankelijker werken en zich gemakkelijk aanpassen aan veranderende omstandigheden. Dit helpt om productieprocessen te optimaliseren, kwaliteitscontrole te verbeteren en kosten te verlagen. AI wordt steeds belangrijker in de industriële productie en heeft automatisering naar een nieuw niveau getild.

Een andere belangrijke ontwikkeling in de jaren zestig was de introductie van robots in de productie. Robots zijn nu in staat taken precies en snel uit te voeren en vormen een belangrijk onderdeel van veel geautomatiseerde processen. Ze kunnen continu werken, verhogen de efficiëntie en productiviteit en zijn vooral handig in situaties die gevaarlijk zijn voor mensen.

In 1973 werd het bedrijf KTK, het latere Control Techniques, opgericht in Wales. KTK staat voor de namen van de drie oprichters: Ken Briggs, Trevor Wheatley en Kevin Curran. Een jaar na de oprichting werd de KTK 415V DC-thyristorregelaar geïntroduceerd. Deze regelaar verbeterde de prestatie, betrouwbaarheid en energie-efficiëntie van de gelijkstroommotor regeling.

Control Techniques bleef een innovatie speler. Enkele Control Techniques innovaties op een rij:
1982     Ontwikkeling kleinste frequentieregelaar ter wereld
1986     Introductie eerste volledig digitale gelijkstroomregelaar ter wereld
1989     Introductie eerste flux vector frequentieregelaar
1995     Introductie Unidrive, eerste universele frequentieregelaar ter wereld
2022     Introductie eerste frequentieregelaar met standaard app en NFC-technologie


Afbeelding 1: Control Techniques innovatietijdlijn

Toekomstige automatisering
Wat heeft de toekomst in petto voor industriële automatisering? De uitdrukking Internet of Things (IoT) beschrijft een netwerk van slimme apparaten met sensoren en verwerkingsmogelijkheden die met elkaar kunnen communiceren. Door AI en het IoT te integreren in industriële automatisering, kunnen productiesystemen zelf waarnemen, analyseren en beslissingen nemen, waarbij aandrijvingen de cruciale verbinding vormen tussen het digitale brein en de fysieke spier van de elektromotor.

5485-frame-blog-2-ct50.jpg