Nidec Netherlands B.V.

Hoe werkt een DC motor ten opzichte van een AC motor?

09-05-2023

Hoe werkt een DC motor?

DC motoren, ook wel gelijkstroommotoren genoemd, werken op gelijkstroom in plaats van draaistroom. In tegenstelling tot bij draaistroommotoren is het noodzakelijk de stroomrichting van de energie mechanisch om te draaien. Je zet elektrische energie om in mechanische energie door een magnetisch veld te creëren. Dit veld wordt aangedreven door gelijkstroom. De snelheid van DC motoren is nauwkeurig te regelen. Een DC motor kan snel starten, stoppen en omschakelen, achteruit draaien en omkeren.

Onderhoudsgevoelig door het slijten van de koolborstels

DC motoren zijn wel onderhoudsgevoelig. Dit komt doordat de interne koolborstels slijten. De controle en het onderhoud van de koolborstels nemen veel tijd in beslag. Daarentegen zijn gelijkstroomregelaars bij DC motoren vaak klein. Omdat de motoren onderhoudsgevoelig zijn, kan het verstandig zijn te kiezen voor een alternatief.

Hoe werkt een AC motor?

De tegenhanger van DC motoren zijn AC motoren. Deze motoren werken op draaistroom in plaats van gelijkstroom. AC motoren zijn een stuk minder onderhoudsgevoelig doordat er praktisch geen slijtageonderdelen zoals koolborstels aanwezig zijn in de motor. Het enige aanwezige slijtageonderdeel zijn de lagers, maar lagers zijn onderdeel van iedere elektromotor.

Bij overgang naar een AC systeem moet alles worden vervangen

Let wel op: mocht een DC systeem worden omgezet naar een AC systeem dan moet alles, inclusief kabels, worden vervangen.

IMFINITY® is het platform voor AC motoren

IMfinity® is de naam van het platform inductiemotoren van Leroy-Somer. Deze AC motoren zijn zeer betrouwbaar, snel leverbaar en energiezuinig. Deze IMfinity serie is beschikbaar in de vermogensrange tot 1500 kW.

 
Afbeelding 1: Leroy-Somer IMfinity® motor

Gebruik in combinatie met een frequentieregelaar

AC motoren worden vaak gebruikt in combinatie met frequentieregelaars. Met een frequentieregelaar kan je de snelheid van een AC motor regelen door de frequentie van het draaiveld te veranderen. Binnen het pakket van Nidec vullen de motoren van Leroy-Somer en de frequentieregelaars van Control Techniques elkaar mooi aan. In systemen met DC motoren worden ook DC regelaars toegepast. Daarom heeft Control Techniques de Mentor MP gelijkstroomregelaar in het pakket.


Afbeelding 2: Control Techniques Mentor MP gelijkstroomregelaar

Heeft u vragen over het aandrijven van uw applicaties?

Nidec Netherlands is de Nederlandse vertegenwoordiging van de merken Control Techniques en Leroy-Somer. Heeft u nog vragen over elektromotoren of regelaars? Neemt u dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

5441-frame-blog-dc-motoren.jpg