Nidec Netherlands B.V.

Selectie van de motor-regelaar combinatie

06-08-2024

Een frequentieregelaar of servoregelaar wordt altijd samen met een (servo)motor gebruikt. Een frequentieregelaar regelt een elektromotor en een servoregelaar regelt een servomotor. Voor alle machines of andere aandrijftoepassingen die met een elektrische motor wordt aangedreven, kan geregeld worden met een regelaar. De regelaar zorgt er bijvoorbeeld voor dat een motor start of stopt wanneer en hoe snel u dat wilt. Dit zorgt voor een soepele, flexibele en goed geregelde productie of verplaatsing van materiaal of personen. Een essentieel onderdeel hiervan is de juiste type motor bij de juiste regelaar te selecteren.

Waar moet ik op letten bij het selecteren van een motor?
De juiste dimensionering is een cruciaal aspect van de motorselectie. Het doel is een motor te selecteren die de noodzakelijke snelheid, acceleratie en koppel levert om de last op juiste locatie en het juiste moment te positioneren. Motion control toepassingen bestaan vaak uit korte, snelle bewegingen. Als een motor wordt gekozen die dit koppel continu genereert, selecteert u een te dure motor.

 
Afbeelding 1: motoren van het merk Leroy-Somer

Waar moet ik rekening mee houden bij de motor-regelaar combinatie?
Voor de juiste selectie van de motor-regelaar combinatie zijn er een paar zaken waar rekening mee moet worden gehouden. Wel maken we daarbij onderscheid tussen het selecteren van een elektromotor en het selecteren van een servomotor.

Elektromotor:
* Het voorkomen van overdimensioneren of onderdimensioneren.
* Welk koppel (belasting) is benodigd, en welk toerental?
* Het selectieproces bestaat uit het verzamelen van gegevens en een gedetailleerde analyse. Hiervoor is kennis vereist van de         machine.
* Wat is de maximale snelheid?
* Wat zijn de motortoerental-koppelkarakteristieken?
* Gaat het om continu bedrijf (S1), zoals transportbanden of om niet continu bedrijf (S3), zoals liften en kranen?

Servomotor:
* Om een servomotor effectief te dimensioneren, is het noodzakelijk de last inertia (JL) te berekenen. De verhouding last inertia tot motor inertia (in essentie rotor inertia) geeft een beeld van hoe effectief de motor de last kan controleren.
* De verhouding van belasting en inertia tot motor inertia of een mix van deze factoren
* Wat is het piek koppel?
* Het selectieproces bestaat uit het verzamelen van gegevens en een gedetailleerde analyse. Hiervoor is kennis vereist van de
   machine.

 
Afbeelding 2: schematische uitleg relatie motor-regelaar

Kan Nidec Netherlands hierin voorzien?
Bij Nidec Netherlands bieden wij een breed pakket aan producten en oplossingen. In ons productenpakket zitten o.a. frequentieregelaars, servoregelaars, elektromotoren, permanent magneet reluctantie motoren, servomotoren, generatoren en EV Chargers.

Onze frequentieregelaars kunnen de nieuwste elektromotoren, zoals Permanent Magneet motoren, Synchroon Reluctantie motoren (SynRM), maar ook hybride motoren (PM + SynRM) aansturen. Daarbij staat energie-optimalisatie op de voorgrond. Dankzij onze technologie worden de prestaties van uw applicaties verbeterd en tegelijkertijd energie bespaard.

Wij kunnen u dus zeker helpen bij de keuze voor de juiste motor-regelaar combinatie.


Afbeelding 3: frequentie- en servoregelaars van het merk Control Techniques

Heeft u vragen over de ideale motor-regelaar combinatie?
Nidec Netherlands is de Nederlandse vertegenwoordiging van de merken Control Techniques en Leroy-Somer en biedt aandrijfoplossingen voor al uw applicaties. In Sliedrecht staat ons team u graag te woord bij vragen over reglaars en motoren. Bovendien hebben wij frequentieregelaars van 0,25 tot 2,8 MW op voorraad. Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

 

5786-frame-blog-motor-regelaar-combinatie.jpg