Nidec Netherlands B.V.

Wanneer heb ik IP65 frequentieregelaars nodig?

19-07-2022

Waar staat een IP waarde voor?

IP staat voor International Protection Rating of Ingress Protection. Deze benaming wordt alleen zelden voluit gebruikt. Mensen hebben het praktisch altijd over een IP waarde en niet over International Protection Rating of Ingress Protection. Deze betekenis maakt alleen nog niet duidelijk waar het voor staat. De IP waarde geeft aan in hoeverre een elektrisch product is beveiligd tegen aanraking en vocht. Om dit aan te geven worden cijfers gebruikt. Het eerste cijfer geeft aan in hoeverre het product is beveiligd tegen aanraking en stof. Het tweede cijfer geeft aan hoe goed het product tegen vocht kan.

De eerste en het tweede cijfer uitgelegd

Cijfer 1Bescherming
0Geen bescherming
1Bescherming tegen grote voorwerpen
2Bescherming tegen middelgrote voorwerpen
3Bescherming tegen kleine voorwerpen
4Bescherming tegen spitse voorwerpen
5Bescherming tegen stof en aanrakingsveilig
6Stofvrij en aanrakingsveilig

 

Cijfer 2Bescherming
0Geen bescherming
1Drukdicht type 1
2Drukdicht type 2
3Spatdicht
4Plensdicht
5Sproeidicht
6Waterbestendig
7Dompeldicht
8Waterdicht
9Vochtdicht

 

 

Waar wordt gebruik gemaakt van IP65 oplossingen?

Een product in IP65 uitvoering is stofvrij, aanrakingsveilig en sproeidicht. Deze producten worden dus toegepast in ruimtes waar stof en vocht aanwezig is en waar regelmatig mensen komen. De mogelijke toepassingen waar IP65 gewenst is, zijn zeer divers. Maar bij bijvoorbeeld pomp-, compressor- en ventilatietoepassingen wordt er vaak om gevraagd. Enkele voordelen zijn dat de frequentieregelaars onder zware omstandigheden kunnen worden toegepast of dicht bij de motor tegen de wand kunnen worden gemonteerd. Een ander voordeel is dat er geen kast nodig is, de kabels korter zijn en de installateur minder tijd nodig heeft. Hierdoor zijn de installatie- en onderhoudskosten ook lager.

Zijn er specifieke IP65 frequentieregelaars?

Ja, er zijn specifieke iP65 regelaars. Onder andere in het productenpakket van Control Techniques:

H300 IP65

De Control Techniques H300 frequentieregelaar is speciaal ontwikkeld voor HVAC-toepassingen. Het Hand-Off Auto keypad met ingebouwde realtime klok is nog steeds beschikbaar, maar dan afgedicht. Dankzij de stevige, beschermende en toch lichte behuizing biedt de H300 in IP65 uitvoering een compacte oplossing die geschikt is voor gebruik buiten, zonder kast en in omgevingen waar vocht en/of vuil aanwezig is. Control Techniques geeft gratis vijf jaar garantie op de H300 regelaar. 

Afbeelding 1: H300 frequentieregelaar in IP65 uitvoering

F600 IP65

De Control Techniques F600 frequentieregelaar is speciaal ontwikkeld voor pomptoepassingen. De IP65 uitvoering levert toonaangevende besturing en bediening in een behuizing die geschikt is voor gebruik buiten, zonder kast en in omgevingen waar vocht en/of vuil aanwezig is. Control Techniques geeft gratis vijf jaar garantie op de F600 regelaar voor pompen

Afbeelding 2: F600 frequentieregelaar in IP65 uitvoering

Heeft u vragen over Ip65 oplossingen?

Nidec Netherlands is de Nederlandse vertegenwoordiging van het merk Control Techniques en biedt aandrijfoplossingen voor al uw applicaties. Wij hebben frequentieregelaars van 0,25 tot 2,8 MW op voorraad in Sliedrecht. Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

5383-frame-blog-ip65.jpg