Nidec Netherlands B.V.

Wat doen frequentieregelaars?

14-12-2020

Een elektromotor regelen met een frequentieregelaar

Het doel van een frequentieregelaar is, simpel gezegd, het regelen van een elektromotor. Dit betekent dat alles dat met een elektrische motor wordt aangedreven, geregeld kan worden met een frequentieregelaar. De frequentieregelaar zorgt er bijvoorbeeld voor dat een motor start of stopt wanneer en hoe snel u dat wilt. Dit zorgt voor een soepele, flexibele en goed geregelde productie of verplaatsing van materiaal of personen.

De Werking van een frequentieregelaar

Een frequentieregelaar wordt ook wel een drive, inverter of omvormer genoemd. Maar wat is de werking van dit product? Een frequentieregelaar regelt de motor. Dankzij een frequentieregelaar is het mogelijk de frequentie van de voeding te veranderen, terwijl de spanning mee verandert zodat het koppel gelijk blijft. De frequentie zorgt voor het toerental van de motor.

Open en Closed Loop: de meest voorkomende regelingen

De meest voorkomende regelingen van een frequentieregelaar zijn Open Loop en Closed Loop. Frequentieregelaars worden meestal in minder kritische toepassingen in Open Loop gebruikt. Dit wil zeggen dat er geen terugkoppeling is, waardoor de motorsnelheid en de aangeboden frequentie niet altijd exact overeenkomen. Closed Loop wordt gebruikt bij meer kritische toepassingen. Hierbij is er wel sprake van terugkoppeling, waardoor de snelheid en het koppel nauwkeurig zijn afgestemd.

Commander C frequentieregelaar met een Open Loop

De Commander C frequentieregelaar (0,25 – 132 kW) is geschikt voor een breed scala aan standaard toepassingen en is ontworpen om het instellen en installeren zo eenvoudig mogelijk te maken. De Commander serie is beschikbaar in Open Loop.

Unidrive M frequentieregelaar met Open of Closed Loop

De Unidrive M frequentieregelaar (0,25 kW– 2,7 MW) is een multifunctionele frequentieregelaar. De Unidrive M biedt betere en hogere prestaties van uw machine en een flexibel ontwerp door de geavanceerde regelstrategie die geschikt is voor standaard draaistroom-, -permanentmagneet-, servo- en lineairmotoren voor zowel Open Loop als Closed Loop.

De innovaties van de frequentieregelaar

In de relatief korte geschiedenis van de frequentieregelaars zijn er verschillende innovaties geweest:

  • 1986: introductie eerste digitale gelijkstroomregelaar
  • 1989: introductie eerste Flux Vector frequentieregelaar
  • 1996: introductie eerste universele AC/Servo regelaar

Toepasbaar in veel applicaties en machines

Frequentieregelaars kunnen in iedere industrie en dus in veel verschillende applicaties en/of machines worden toegepast. Denk hierbij aan:

  • Hijskranen: voor het geregeld verplaatsen van goederen
  • Hybride schepen: voor onder andere de voortstuwing van het schip
  • Rioolgemalen: voor het verpompen van water
  • Bruggen: voor het bewegen van de brugdelen
  • Staalovens: voor bijvoorbeeld het verplaatsen en snijden van hete plakken staal
  • Koeling en ventilatie: voor een constante luchtstroom
  • Liften: voor geregelde snelheid en soepel remmen

Heeft u vragen over frequentieregelaars? 

Nidec Netherlands is de Nederlandse vertegenwoordiging van het merk Control Techniques en biedt frequentieregelaars tot 2,7 MW uit voorraad in Sliedrecht. Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact met ons op. Wij helpen u gerust verder!

5387-frame-blog-fos.jpg