Nidec Netherlands B.V.

Wat te verwachten van de toekomstige IE6 normering?

11-01-2023

Waar staat IE6 voor?

De belangrijkste normering voor AC motoren is de IEC (International Electrotechnical Commission) normering. Deze normering is ontstaan om de aanschaf en het gebruik van energiezuinigere motoren te stimuleren. Op dit moment zijn ongeveer 60 landen wereldwijd lid van IEC. Dit houdt in dat IEC zowel nationaal als internationaal breed wordt gedragen. In Nederland loopt ons lidmaatschap al vanaf 1911. Het Nederlandse lidmaatschap loopt via NEN (Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut). De NEN let dus ook op de naleving van de normeringen. IE6 is de toekomstige opvolger van IE5 en is dan weer een stapje energiezuiniger/strenger dan de IE5: Ultra Premium Efficiëntie normering.

15 jarige levensduur van ac motoren 

De gemiddelde levensduur van een AC motor is 15 jaar. In combinatie met een snelle terugverdientijd zorgt dit voor een goede investering. Om optimaal gebruik te kunnen maken van een motor is een zo hoog mogelijke IE normering wenselijk.

klaar voor een toekomst met IE6 normering

De elektromotoren binnen het IMfinity platform van Leroy-Somer zijn klaar voor de toekomst en zijn door te ontwikkelen om te voldoen aan de IE6 normering.

IMFINITY® inductiemotoren van Leroy-Somer

IMfinity® is de naam van het platform inductiemotoren van Leroy-Somer. Deze motoren zijn zeer betrouwbaar, snel leverbaar en energiezuinig. Deze motoren zijn beschikbaar in de vermogensrange tot 1500 kW.

 

Afbeelding 1: IMfinity® motor

ATEX motoren voor veeleisende omgevingen

ATEX motoren zijn breed toepasbare motoren die bijzonder geschikt zijn voor toepassingen in veeleisende omgevingen zoals omgevingen met gas, stof en explosiegevaarlijke omgevingen. Deze motoren zorgen voor een veilige en energiezuinige oplossing voor zones 1 en 2 en zones 21 en 22. ATEX motoren voldoen aan ATEX standaarden, IECEx systeem regelgeving en de ATEX 2014/34/EU richtlijn. Deze motoren zijn beschikbaar in de vermogensrange tot 400 kW.

Afbeelding 2: ATEX motor

DYNEOmotor is een permanent magneet motor

De Dyneo+ motor is een synchrone reluctantie permanent magneet (PM) motor zonder neodymium conform IE5. Deze motor biedt veel voordelen voor de aandrijving van schroefcompressoren, zuigercompressoren, circulatiepompen en condensors als het gaat om energie-efficiëntie, prestaties en betrouwbaarheid. Deze motoren zijn beschikbaar in de vermogensrange van 11 tot 430 kW.

Afbeelding 3: Dyneo+ motor

Gebruik in combinatie met een frequentieregelaar

AC motoren worden vaak gebruikt in combinatie met frequentieregelaars. Met een frequentieregelaar kan je de snelheid van een AC motor regelen door de frequentie van het draaiveld te veranderen. Binnen het pakket van Nidec vullen de motoren van Leroy-Somer en de frequentieregelaars van Control Techniques elkaar mooi aan.

Heeft u vragen over AC motoren of IE normeringen?

Nidec Netherlands is de Nederlandse vertegenwoordiging van het merk Leroy-Somer in Sliedrecht. Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

5381-frame-ie6-normering.jpg