Nidec Netherlands B.V.

Welke frequentieregelaars heb ik nodig voor een HVACR-toepassing?

23-05-2023

De betekenis van HVACR

Zoals misschien al bekend staat HVACR voor Heating, Ventilation, Air Conditioning en Refrigeration.

Zijn er frequentieregelaars specifiiek voor HVAC-toepassingen?

Kort gezegd: Ja, er zijn frequentieregelaars die specifiek zijn ontwikkeld voor toepassingen binnen de HVACR. Control Techniques heeft een frequentieregelaar voor HVACR- en koelsystemen ontwikkeld. Deze frequentieregelaar is speciaal ontwikkeld om mede te voldoen aan de behoeften van adviseurs en aannemers aan de ene kant, en de eigenaren en gebruikers van moderne, commerciële gebouwen aan de andere kant.


Video 1: H300 frequentieregelaar voor HVAC-toepassingen

H300 frequentieregelaar voor HVACR-toepassingen

De Control Techniques H300 frequentieregelaar is speciaal ontwikkeld voor HVACR-toepassingen. Deze frequentieregelaar beschikt zowel over lichte als zware aanloop voor:

 • Pompen
 • Ventilatoren
 • Compressoren

Het brede vermogensbereik van 1,1 kW tot 2,8 MW zorgt ervoor dat er voor deze toepassingen maar één type frequentieregelaar nodig is.


Afbeelding 1: H300 frequentieregelaar in IP20 uitvoering

Wat zijn de toepassingsgebieden voor de H300 frequentieregelaar?

Toepassingsgebieden zijn onder andere:

In de Industriële koeltechniek waar compressoren, pompen en ventilatoren worden aangestuurd profiteren applicaties van het grote vermogensbereik en de flexibele integratie over Profinet of Ethernet communicatie. Daarnaast zorgt de organisatie van Nidec Netherlands voor ondersteuning en service waar nodig, zodat de uptime van de installatie maximaal is.

Veiligheidsventilatie zoals bijvoorbeeld bij RWA installaties in parkeergarages of bij ventilatie in verkeerstunnels profiteren van de aanwezige Fire mode. Hiermee kunnen een aantal beveiligingen in de frequentieregelaar worden uitgezet om de ventilatoren zo lang mogelijk te laten functioneren.

Sprinkler pompen die zorgen voor de aanvoer van water in sprinkler systemen of bluswatervoorzieningen waarbij  op druk wordt geregeld. Dit kan bijvoorbeeld met de interne PLC waar via Codesys een programma kan worden toegevoegd om installaties op druk te houden, kleppen aan te sturen of een tweede pomp aan te zetten. In geval van een noodsituatie kan ook hier de Fire mode worden gebruikt.

In welke uitvoering is de H300 beschikbaar?

De Control Techniques H300 frequentieregelaar heeft diverse uitvoeringsvormen. Naast de standaard uitvoering in IP20 is de H300, net als zijn broertje de Control Techniques F600 frequentieregelaar voor pompen, beschikbaar in IP65 uitvoering voor een omgeving waarbij vocht en stof een grotere rol spelen.

Afbeelding 2: H300 frequentieregelaar in IP65 uitvoering

Ook is de Control Techniques H300 frequentieregelaar beschikbaar in de DFS (Drive Freestanding) uitvoering. Deze stand alone frequentieregelaar heeft standaard een hoofdschakelaar en zekeringen en kan optioneel worden geleverd met ingebouwde kWh meter en / of uitschakelspoel.

Afbeelding 3: Drive Freestanding (DFS) regelaar 

Zijn er extra functies beschikbaar?

De Control Techniques H300 frequentieregelaar heeft in vogelvlucht de volgende functies en eigenschappen:

 • Modbus RTU en BACnet MS/TP aan boord
 • Dubbele PID loop
 • Fire mode
 • Aan boord PLC
 • Dubbel relais
 • Dubbele analoge uitgang
 • Aansluiting voor remweerstand
 • Optioneel SI-modules voor Ethernet, Profinet en andere communicatie protocollen

Heeft u vragen over HVACR toepasSingen of oplossingen?

Nidec Netherlands is de Nederlandse vertegenwoordiging van het merk Control Techniques en biedt aandrijfoplossingen voor al uw applicaties. Wij hebben frequentieregelaars van 0,25 tot 2,8 MW op voorraad in Sliedrecht. Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

5444-frame-blog-h300-en-hvac.jpg